Vores telefon nr.: 86518005
Ring til os på 86518005
Man - Tor 08.00 - 17.00 og Fredag 08.00 - 16.00
Halbergs medarbejdere
loftisolering halbergs
halbergs termografi

Termografering

Ved termografering af din bolig, kan du se, hvor der er varmeforskelle.

Typiske faldgruber ved temografering
 1. Det er vigtigt, at der termoggraferes i overskyet vejr eller om natten, hvor dele af boligen ikke er blevet opvarmet af solen. Hvis man termograferer på en mur, hvor den er blevet opvarmet af solen, og udhænget har skygget på det øverste af muren, vil man kunne se varmeforskelle på muren, uden der nødvendigvis forskel på isoleringen i muren.

 2. Der er elementer i boligen, som trækker varmeforskelle fra indermur til ydremur. Der kan eksempelvis være en jerndrager i boligen, som trækker temperaturen fra inde til ude. Derudover kan der ligge murerrester i muren, fra dengang huset blev bygget - disse vil også kunne bidrage til varmeforskelle på din mur.

 3. Indretningen i boligen giver varmeforskelle. Det kan være skabe, der står op ad muren inde i huset, billeder m.v., som alle kan give et udslag i varmeforskel.

 4. Der er dele af muren, hvor der ikke er hulmur, eksempelvis hvis der er indsænket radiatorer m.v. Derudover kan en radiator på indersiden af muren medføre, at der er varmere pågældende sted.

 5. Rummene i din bolig er ikke lige meget opvarmet indvendigt, hvilket giver udslag på varmeforskel på ydermuren, uden der nødvendigvis er forskel på isoleringen.

 6. Der er murbindere, som sikrer at indermuren og ydermureren står stabilt. Nogle huse er lavet med mursten som murbindere, hvilket vil give udslag på varmeforskel uden det kan ændres med isolering.

 7. Hvis en mur er mere fugtig nogle steder end andre, vil dette også give udslag på en termografering, uden at der nødvendigvis er forskelle i isoleringen i muren.

 8. Hvis der ikke er tilstrækkelig forskel på inde- og udetemperaturer i boligen, kan dette medføre upræcise resultater. Det anbefales derfor, at indetemperaturen skal være ca. 10 grader varmere end udetemperaturen ved udførelse af termografering.

Halbergs anbefaler ikke termografering til alene at vurdere om din bolig kan efterisoleres. Det kræver en direkte inspektion, hvor man kigger ind i selve muren for at se, om der er tilstrækkeligt isolering, og om der er mulighed for en evt. optimering.

Der kan termograferes både indvendigt og udenpå boligen.

Indenvendigt undersøges der eksempelvis flg. steder:
 • Lofter
 • Vinduer
 • Indvendige vægge
 • Samlinger omkring vægge/lofter/vinduer/døre

Udvendigt undersøges der eksempelvis flg. steder:

 • Gavle
 • Tag
 • Døre
 • Vinduer
 • Mure

Termografering er IKKE "supermandssyn"
Mange tror fejlagtigt, at en termografering kan fortælle om boligen er isoleret eller ej. Dette er ikke tilfældet. En termografering kan give anledning til at lave yderligere undersøgelser i boligen, for at finde ud af, om der mangler/kan optimeres med isolering og om der kan efterisoleres, men en termografering kan ikke stå alene, som en konklusion om en bolig kan isoleres eller ej.

house halbergs

Hvad er termografering?
Termografering er en metode, som kan måle bølgelængden på den varmeudstråling, som din bolig udsender. Ved at termografere din bolig kan du se lige præcis, hvor der er varmeforskelle i din bolig.

En termografi udføres ved brug af et infrarødt kamera, som registrerer infrarødstråling. Alle genstande, inklusiv din bolig, udsender infrarødstråling – hvor meget stråling, der udsendes, afhænger af overfladetemperaturen. Kameraet opfanger disse stråler og omdanner dem til et billede. På billedet fremgår det, hvor på din bolig der er særligt varmt, og hvor der er koldere. En termografering giver dig altså en varmeteknisk kortlægning af overfladetemperaturen på de forskellige bygningsflader og konstruktioner af din bolig.

Hvad kan du bruge en termografering til?
Ved at få udført en termografisk måling fjerner du tvivlen om, hvorvidt din bolig afgiver varme eller ej. En termografisk måling viser nemlig, hvor i din bolig der kan være utætheder og kuldebroer, samt hvor der evt. kunne mangle isolering. Den kan derfor spare dig en masse håndværkertimer, da den på konkret vis kortlægger, hvor din bolig skal undersøges for manglende isolering.

Hvornår på året kan en termografering udføres?
Termografering bør foretages, når der er minimum 10° forskel på temperaturen inde i boligen og udenfor. I Danmark udføres termografering derfor typisk i perioden fra november til april. Derudover bør termograferingen udføres i overskyet vejr, da solens stråler opvarmer din boligs ydre overflader og giver ukorrekte målinger.

Læs mere om isolering og se priser her