Tlf.: 86518005
Få gratis konsulentbesøg
Ring til os på 86518005
- alle hverdage 08.00 - 17.00 og Fredag til 16.00
Halbergs medarbejdere
loftisolering halbergs
halbergs termografi

Termografering

Ved at få termograferet din bolig, kan man se hvor der er varmeforskelle henne.

Termografering er IKKE "supermandssyn"
Mange tror fejlagtigt at en termografering kan fortælle om boligen er isoleret eller ej. Dette er forkert. En termografering kan give anledning til at lave yderligere undersøgelser i boligen, for at finde ud af om der mangler/kan optimeres med isolering og om der kan efterisoleres, men en termografering kan ikke stå alene, som en konklusion om en bolig kan isoleres eller ej.

Typiske faldgruber ved temografering
 1. Der temograferes hvor boligen er blevet opvarmet af solen. Det er vigtigt at der termoggraferes i overskyet vejr eller om natten, hvor dele af boligen ikke er blevet opvarmet af solen. Hvis man termograferer på en mur hvor den er blevet opvarmet af solen, og udhænget har skygget på det øverste af muren, vil man kunne se varmeforskelle på muren, uden der nødvendigvis forskel på isoleringen i muren.

 2. Der er elementer i boligen, som trækker varmeforskelle fra indermur til ydremur. Det kan være der eksempelvis er en jerndrager i boligen som trækker temperaturen fra inde til ude. Det kan også være der ligger murerrester i muren, fra dengang huset blev bygget - disse vil også være med til at kunne give varmeforskelle på din mur.

 3. Indretningen i boligen giver varmeforskelle. Det kan være skabe der står op ad muren inde i huset, billeder m.v., som alle kan give et udslag i varmeforskel.

 4. Der er dele af muren hvor der ikke er hulmur, eksempelvis hvis der er indsænket radiatorer m.v. Eller der bare er en radiatore på indersiden af muren, som gør at muren er varmere der, end andre steder.

 5. Rummene i boligen er ikke lige meget opvarmet indvendigt, som giver udslag på varmeforskel på ydermuren, uden der nødvendigvis er forskel på isoleringen.

 6. Der er murbindere som sikre at indermuren og ydermureren står stabilt. Nogle huse er lavet med mursten som murbindere, her vil der give udslag på varmeforskel uden det kan ændres med isolering.

 7. Hvis en mur er mere fugtig nogle steder end andre steder, vil dette også give udslag på en termografering, uden at der nødvendigvis er forskelle i isoleringen i muren.

 8. Der er ikke stor nok forskel på indetemperturer i boligen og udetemperaturer, som kan give upræcise resultater. Det anbefales at indetemperaturen skal være ca. 10 grader varmere end udetemperaturen.

Halbergs anbefaler derfor ikke termografering alene, til vurdering om din bolig kan efterisoleres. Der kræver en direkte inspektion, hvor man kigger ind i selve muren for at se, om der er tilstrækkeligt isolering, og om der er mulighed for en evt. optimering.

Der kan termograferes både indvendigt i boligen samt udenpå boligen.

Indenvændigt undersøges der eksempelvis flg. steder:
 • Lofter
 • Vinduer
 • Indvendige vægge
 • Samlinger omkring vægge/lofter/vinduer/døre

Udvendigt undersøges der eksempelvis flg. steder:

 • Gavle
 • Tag
 • Døre
 • Vinduer
 • Mure
 

Billed eksempler på termografering

house halbergs

Hvad er termografering?
Termografering er en metode, som kan måle bølgelængden på den varmeudstråling, som din bolig udsender. Ved at termografere din bolig kan du se lige præcis hvor der er varmeforskelle i din bolig.

En termografi udføres ved brug af et infrarødt kamera, som registrerer infrarød stråling. Alle genstande, inklusiv din bolig, udsender infrarød stråling – hvor meget stråling der udsendes afhænger af overfladetemperaturen. Kameraet opfanger disse stråler og omdanner dem til et billede. På billedet kan du se, hvor på din bolig der er særligt varmt og hvor der er koldere. En termografering giver dig altså en varmeteknisk kortlægning af overfladetemperaturen på de forskellige bygningsflader og konstruktioner af din bolig.

Hvad kan du bruge en termografering til?
Ved at få udført en termografisk måling fjerner du tvivlen om, hvorvidt din bolig afgiver varme eller ej. En termografisk måling viser dig nemlig, hvor i din bolig der kan være utætheder og kuldebroer, samt hvor der evt. kunne mangle isolering. Den kan derfor spare dig en masse håndværkertimer, da den på konkret vis kortlægger, hvor din bolig skal undersøges for om der mangler isolering.

Hvornår på året kan en termografering udføres?
Termografering bør foretages, når der er minimum 10° forskel på temperaturen inde i boligen og udenfor. I Danmark udføres termografering derfor typisk i perioden fra november til april. Derudover bør termograferingen udføres i overskyet vejr, da solens stråler opvarmer din boligs ydre overflader og giver ukorrekte målinger.

Læs mere om isolering og se priser her